Problem z basi

Glasilke, mehovi, jermeni, midi sistemi; vaše harmonike itd.
dlopsty
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 52
Pridružen: 17.08.2011, 15:07

Problem z basi

OdgovorNapisal/-a dlopsty » 18.06.2012, 10:29

Zdravo,
imam en problem in sicer z basi frajtonarce.
Imam starejšo Breznikovo frajtonarco in je fora v tem da ko se pritisne en gumb (bas) gre noter zraven še eden in tako dobim ven čuden zvok, največji problem pa je da ne morem igrati prehodov.
Ko sem frajtonarco razstavil ker sem mislil da se je kaj zaštekalo sem ugotovil da se ``kovinski palčki`` ki gresta od gumbov pa do tistih stvari da nardijo zvok, stikata oz. se združita v eno tak da tu ni kaj za razstavljat.
A ima kdo kakšno idejo kako to rešit?
Hvala in lp

zygga
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 36
Pridružen: 23.05.2010, 12:00

Re: Problem z basi

OdgovorNapisal/-a zygga » 18.06.2012, 15:44

Sicer nisem toliko vešč o teh zadevam ampak sta to mogoče 4 in 6bas? Je možno da tvoja harmonika nima 6. basa glede na to da je starejša? Moje mnenje... kaj v eč pa prepustim drugim.
Rutar Tolminka , letnik 2001, B-Es-As
Melodija Special , letnik 1982, C-F-B

Hohner
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 193
Pridružen: 14.06.2009, 17:48

Re: Problem z basi

OdgovorNapisal/-a Hohner » 18.06.2012, 21:32

Najbolje da jo pelješ na servis in ti jo tam "uštimajo".

_martin_
Odličen muzikant
Odličen muzikant
Prispevkov: 472
Pridružen: 13.12.2006, 20:15
Kraj: Ravne na Koroškem, Ljubljana

Re: Problem z basi

OdgovorNapisal/-a _martin_ » 19.06.2012, 01:07

Pri tvojih mehah verjetno ni vgrajen 6. bas. V takem slučaju so vedno delali tako, da so tista dva gumba zvezali skupaj.
Kapš C-F-B
Sitar B-Es-As
Sitar Cis-Fis-H
Hohner Morino VN
Yamaha Tyros

dlopsty
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 52
Pridružen: 17.08.2011, 15:07

Re: Problem z basi

OdgovorNapisal/-a dlopsty » 19.06.2012, 10:07

_martin_ napisal/-a:Pri tvojih mehah verjetno ni vgrajen 6. bas. V takem slučaju so vedno delali tako, da so tista dva gumba zvezali skupaj.


AA hvala ti. Torej tu ni kaj za popravljat? Ker je pač nerodno saj ne morem igrat prehodov.
Hvala in lp

_martin_
Odličen muzikant
Odličen muzikant
Prispevkov: 472
Pridružen: 13.12.2006, 20:15
Kraj: Ravne na Koroškem, Ljubljana

Re: Problem z basi

OdgovorNapisal/-a _martin_ » 19.06.2012, 17:07

Hja, odvisno. Na nekaterih starejših Melodijah so 6. basi bili naknadno vgrajeni (sicer enojne helikon glasilke). Tako da, če je dovolj placa v škatli, potem se da tudi to tako zrihtat pri kakšnem mojstru.
Kapš C-F-B
Sitar B-Es-As
Sitar Cis-Fis-H
Hohner Morino VN
Yamaha Tyros

tom123

Re: Problem z basi

OdgovorNapisal/-a tom123 » 23.06.2012, 19:50

imate prav. na tej harmoniki manjka 6 bas.treba je pogledat na bas komoro,če ima zadosti prostora za vgraditev tega basa.
to ni problem narediti......lahko me kontaktirate....

gapo
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 13
Pridružen: 01.02.2015, 21:04

Re: Problem z basi

OdgovorNapisal/-a gapo » 05.03.2015, 21:51

Isti problem imam jaz. Ko pritisnem na en bas gresta noter dva (to je na 7. In 8. Basu).
Moja harmonika ima tudi 6. Bas. Sem tudi že odprl harmoniko in pogledal ampak zgleda da je to tako narejeno. Zvok je čuden, zato tudi ne morem igrati prehodov.
Drugače pa imam harmoniko Franc Lubas narejena okoli leta 1953.
Lp :)


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost