Stran 1 od 1

Les za diatonično harmoniko

Objavljeno: 20.09.2017, 09:44
Napisal/-a tyros
Ker nameravam kmalu kupiti še eno diatonično harmoniko, malo spremljam ponudbo izdelovalcev. Večina jih za izdelavo škatle uporabi kar vezano ploščo (iverica) in tudi cena je zame dost ugodna. Čim pa je namesto vezane plošče kateri drugi les (smreka, oreh itd.) pa je cena občutno višja. Sedaj me pa zanima, kako se les odraža pri igranju oz. pri zvoku... je razlika v glasnosti, barvi zvoka ali kako je s tem? Kako gledate na izbiro lesa? Sicer ne igram v ansamblu, igram za "svojo dušo", tu in tam na kakšnem slavju... tako da nekega vrhunskega inštrumenta ne potrebujem.

Re: Les za diatonično harmoniko

Objavljeno: 25.09.2017, 21:22
Napisal/-a Dejan
Tyros,
nihče ne uporablja iverice, to ni vezana plošča.
Les + glasilke je najbolj pomemben par pri tem instrumentu. Na primer pri violini je les dosti bolj pomemben kot strune. Če bi kdaj naletel na res resonančno harmoniko, bi videl, kako pomemben je les.
Ti pa lahko pomagam pri izbiri.

Re: Les za diatonično harmoniko

Objavljeno: 26.09.2017, 21:04
Napisal/-a tyros
Kaj točno potem pomeni vezana plošča? Enkrat sem v nekem pogovoru ujel, da je vezana plošča isto kot iverna plošča (iverica)... nisem pa lesarskega foha, da bi poznal razliko. Drugače na sam zvok vpliva marsikaj: vrsta lesa, vrsta glasilk, kvaliteta lesa in glasilk, tudi vrsta mehanike (lesena ali kovinska) itd.

Re: Les za diatonično harmoniko

Objavljeno: 06.10.2017, 23:31
Napisal/-a darkside
že 5 sekund googlanja ti razkrije razliko

vezana plošča
Slika

iverica
Slika

vezana plošča so plasti lesa med sabo lepljene, iverica je pa stisnjena žagovina (oz. nekaj na ta način)