Knez napisal/-a:Živjo!
Nisem odpiral nove teme in bom kar tukaj napisal.
Opažam da v ansamblih vsi harmonikaši ponavadi pojejo 1 ali 2 tenor, in le redki harmonikaši pojejo katerega od basov. In me zanima zakaj je tako, ali so le moja opažanja napačna. Je za harmonikaša tolk lažje pet osnovno štimo ali pa prvo štimo kot obe basovski?
LP
Aco51 napisal/-a:Knez napisal/-a:Živjo!
Nisem odpiral nove teme in bom kar tukaj napisal.
Opažam da v ansamblih vsi harmonikaši ponavadi pojejo 1 ali 2 tenor, in le redki harmonikaši pojejo katerega od basov. In me zanima zakaj je tako, ali so le moja opažanja napačna. Je za harmonikaša tolk lažje pet osnovno štimo ali pa prvo štimo kot obe basovski?
LP
Jaz pa opažam, da v veliki večini harmonikaši sploh ne pojejo!
Knez napisal/-a:Tud sam igram frajtonerco in imam po naravi bol basovsko štimo, zato me to zanima če se da sploh to dvoje skupaj uporabt. Harmoniko igram že nekaj let, s petjem sem se pa sedaj pred kratkim začel ukvarjat in me zanima če imajo tudi drugi harmonikaši take probleme 1. ali 2. bas pet ob harmoniki.
Aco51 napisal/-a:Knez napisal/-a:Tud sam igram frajtonerco in imam po naravi bol basovsko štimo, zato me to zanima če se da sploh to dvoje skupaj uporabt. Harmoniko igram že nekaj let, s petjem sem se pa sedaj pred kratkim začel ukvarjat in me zanima če imajo tudi drugi harmonikaši take probleme 1. ali 2. bas pet ob harmoniki.
Razlika je, če poješ v (recimo) kvartetu 2 bas, ali pa če ob spremljavi harmonoke sam poješ zraven 2 bas!
V prvem primeru je "viža " čisto drugačna saj se s svojim glasom prilagajaš ostalim trem glasovom tako, da tvorite lepo večglasje (akord).
Če pa poješ sam, je pa najbolje da poješ vodilno melodijo - če si po naravi basist, boš pa to pel pač oktavo nižje.
Knez napisal/-a:Sam verjetno ni v tem problem da ne dosežejo po večini harmonikaši obeh basov, ampak ker imata 1. in 2. bas čist drugačno melodijo, kot jo mora potem igrat na harmoniki in zato je težavnost večja. Ne vem pa kako je potem s tem ko obvladaš tako petje kot igranje, če se da nemoteno pet in igrat različne melodije. Je morda kakšen tak na forumu, ki poleg igranja na harmoniko v ansamblu poje še 1. ali 2. bas?
Lp
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost