Stran 1 od 1

Kontrabas - nasveti!

Objavljeno: 10.01.2011, 14:02
Napisal/-a MitjaB
Lep pozdrav!
Rad bi začel igrati kontrabas, toda se prav nič ne spoznam na ta inštrument!
Zanima me,katera zvrst kontrabasa bi bila idealna za narodnozabavno glasbo,sicer ne profesjonalno, samo tako družbo.
Vem, da so tudi razne mere (1/4 - 4/4 itd), ne vem pa katera je bistvena razlika med njimi, poleg tega da eni so večji, drugi pa manjši.
Tako, skratka, rabil bi nekaj nasvetov za nakup kontrabasa glede na to, da bi bil za začetnika, za igranje, takorečeno, med prijatelji!
Hvala!

Re: Kontrabas - nasveti!

Objavljeno: 10.01.2011, 19:24
Napisal/-a asnmark
Hojla.
Ce bi se rad naucu igrat bas v NZ ti jprej priporocam bas kitaro, sej je velik lazja za naucit in nasploh potem lahko presaltas na kontrabas. Kontrabasi sso razlicnih velikosti za NZ je zlo dost uporabljen 1/4.

1/4 size - It measures 37.4 inches and is the smallest of the double bass. This is the size that's recommended for children.

1/2 size - It measures 40.2 inches and will be suitable for older children to adults who are around five feet four inches in height.

3/4 size - It measures 43.7 inches and is the size most commonly used by musicians.

4/4 size - It measures 45.7 inches and is the largest size of the double bass. Few players are capable of playing this size but some claim that it sounds better than the smaller double bass.

1/4 je tut najbol primeren za transport itd. Na kontrabas bos zelo tezko igral brez ozvocenja tako da rabis ojacevalec, razen ce je kontrabas masiven, se slisi nekaj ampak vseeno ne veliko. Masivni so tud drazji. Za NZ je nasploh super Paganini ki ga dobis v Mengšu(Lastra com trgovina). Stane pa okrog 1000 €.
Če res želiš prav kontrabas, je verjetno to ena izmed najboljših opcij. Je pa masiva/ vezana plošča tko da akustičnega sounda glih nima kej precej.

Re: Kontrabas - nasveti!

Objavljeno: 28.01.2011, 13:09
Napisal/-a MitjaB
Tako... Ce pa klovek ne more kupiti se kitare bas, se da nauciti kontrabas? Mislim da z malo dobre volje, casa in vaje se da vse napravit. Se ga je pa mogoce navaditi kar sami, po posluhu?
In se nekaj, ce bi kak dan sel okoli kaj pogledat za en kontrabas, kje so kake trgovine? Ne prevec dalec, jaz sem s primorske, tako da ce kdo ve za trgovino v okolici lahko prosim pove? Tudi v okolici Ljubljane, mislim da jih bo tam najvec! Skratka, povejtemi kam se splaca it pogledat, se bom pa odparvil na izlet! :wink:

Re: Kontrabas - nasveti!

Objavljeno: 05.02.2011, 22:40
Napisal/-a dejan1000
Mene pa zanima ali so prijemi in toni na kontrabasu enaki kot pri bas kitari? Ali so ponavadi tudi strune uglašene E,A,D in G?
Hvala za odgovore

Re: Kontrabas - nasveti!

Objavljeno: 06.02.2011, 18:17
Napisal/-a asnmark
Uglasitev je enaka.

lp

Re: Kontrabas - nasveti!

Objavljeno: 07.02.2011, 17:44
Napisal/-a Blaž
Vse je enako, jaz imam sicer uglašenega pol tona nižje...se pravi d g c f, mi je mal lažje za igrat. Mi je pa za igrat kontrabas dost bolj zanimiv, kot pa bas kitara:)


lp

Re: Kontrabas - nasveti!

Objavljeno: 29.01.2018, 15:28
Napisal/-a strmole1
Ali je 1/8 kontrabas primeren za NZ glasbo? lp