Domače fešte in stari strici

tyros
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 77
Pridružen: 04.02.2012, 15:36

Domače fešte in stari strici

OdgovorNapisal/-a tyros » 06.09.2014, 23:28

Včeraj smo imeli eno žurko in smo muzikantje imeli eno zanimivo debato. Povedal vam bom svoje izkušnje, vi pa mi povejte svoje... zanima me predvsem kako odreagirate, kadar vam nekdo "soli" pamet.

Sem samouk, ki ima za seboj 14 let igranja. Začel sem z igranjem klaviatur, zadnjih nekaj let pa vztrajam na diatonični harmoniki. Svojo prvo pesem sem se naučil čisto sam, po posluhu (enkrat na začetku osnovne šole), še preden sem vedel kaj o notah in glasbeni teoriji. Da bi se naučil branja in pisanja not, sem kasneje obiskoval tudi glasbeno šolo, vendar sem jo po nekaj letih opustil, saj sem hitro napredoval in se večino naučil kar sam. Sčasoma me je vsebolj začela zanimati narodno-zabavna glasba (domače polke in valčki), zato sem si omislil diatonično harmoniko. Dokler nisem kupil svoje harmonike, sploh nikoli nisem igral tega instrumenta in nisem znal zaigrati niti ene pesmi. Tu mi je prišlo prav poznavanje klaviatur, saj sem hitro odkril kateri toni gredo skupaj in se kar sam naučil prvo pesem na diatonično harmoniko... res, da ni bila čisto po originalu (igranje na 2 basa in 2 gumba na desni, neustrezni prijemi), ampak lepo je bilo slišati. Kasneje sem nekaj časa obiskoval znanca, ki mi razložil kako pravilno igrati in me tudi naučil nekaj pesmi. Sedaj pa vztrajam kot samouk. Trenutno imam oba instrumenta v malem mezincu... saj pozabim katero pesem in delam napake med igranjem, vendar ko po radiu slišim kakšno novo skladbo, že delno vem kako to zaigrati na klaviaturi ali harmoniki.

Malo predgovora, sedaj pa k bistvu. Kot vidite, je zelo dolga pot, da iz nič prideš na tak nivo, da glasbo razumeš (da veš kako je prav in zakaj je tako). Harmoniko imam vedno s sabo - sploh pa na domačih feštah, kadar je kakšna priložnost ali slavje in tukaj čedalje bolj pogosto opažam kako so nekateri (to leti predvsem na kakšne stare strice, ki ne ločijo harmonike od radiatorja) trmasti in nočejo ali pa preprosto ne razumejo nekaterih dejstev.

1. Če se igrata 2 ali več instrumentov, je treba poskrbeti za usklajenost, ki se imenuje uglasitev oziroma "duri"... vsi instrumenti se morajo igrati v istem duru, zato uglasitvi C-F-B in Cis-Fis-H nikakor ne gresta skupaj. Tipično slišim izjavo "to je vse isto" in potem moraš dokazati (če hočeš imeti mir), kako se 2 različna dura tepeta med sabo.

2. Kateri dur je v originalu... jaz osebno za vsako skladbo, ki jo igram, vem, v katerem duru je bil posnet original. Včasih pride debata in te hočejo prepričati, da je pesem v nekem drugem duru, ali da ta dur sploh ne obstaja itd. Razumem, da je težko določiti dur (tudi meni), če pa nekdo reče, da neki dur ne obstaja, to zame pomeni, da ne pozna kvintnega kroga.

3. Harmonika ti mora biti po meri... jermeni morajo tesniti, da ni ohlapno, ker je potem težko ali pa nemogoče igrati. Vsak dober učitelj, ti to razloži na prvi vaji. Potem pa se najdejo razne fore, ko ti nekdo kar prinese 100 let staro harmoniko, ki ima po možnosti le en jermen. Bolj kot razlagam, da to ne gre tako, bolj te hočejo prepričati, da so gumbi še zmeraj na istem mestu.

4. Dva prsta, tri prsti, štirje prsti... to je za nekatere vse isto, jaz pa na to gledam drugače: če je v originalu harmonikar igral štiriprstno, potem tudi jaz igram štiriprstno in edino tako dobiš najbolj točen ton. Tukaj se lepo vidi razlika med tistimi, ki znajo skladbo prekopirati u nulo in tistimi, ki samo igrajo po besedilu. Ampak, če to nekomu razlagaš, ti reče "ne bodi tako natančen" ali pa "to je zame vse isto".

5. Če hočeš peti, moraš poznati besedilo... se pogosto dogaja, da se nekdo kar prištuli in sredi prve kitice začne peti refren - in za sabo povleče še ostalo klapo. Mene to zmede, ker včasih res ne vem ali bi igral naprej, ali bi se jim prilagodil. Nazadnje je "kriv" še harmonikar, ker slučajno pri tisti pesmi ni pel in nihče ni vedel kako se začne 2. kitica V dolini tihi. Kako bi bilo, če bi harmonikar začel igrati sredi refrena in šele potem prvo kitico?

Evo, za začetek nekaj primerov, kar tipično opažam med igranjem po feštah. Če na kratko povzamem: 14 let se že ukvarjam z glasbo in znanja (tako igranje instrumenta kot poznavanje glasbene teorije) ne pridobiš kar čez noč... šteje vsak dan, vsaka vaja, vsaka napaka iz katere se nekaj naučiš... to lahko potrdi vsak, ki je šel skozi to. Najdejo pa se kakšni tipi in stari strici, ki mislijo da je prav, če se le njim tako zdi in ti potem "solijo" pamet. Mene to čedalje bolj moti... predvsem zaradi tega, ker non-stop istim osebkom razlagam kako se motijo in jim skušam dopovedati prav. Mislim, kako lahko nekdo, ki sploh nikoli ni nič igral, reče "če znaš igrat, je to vse isto"! Da ne bom samo kritiziral... se pa rad pogovarjam z ljudmi, ki že igrajo kak instrument. So čisto nasprotje... mu začneš razlagati in že točno ve, kaj misliš povedati.

No, povedal sem vam svoje izkušnje in svoja opažanja - kaj me moti. Kakšne so pa vaše izkušnje? Kot sem rekel, se rad pogovarjam z ljudmi, ki imajo posluh za glasbo in verjamem, da vas je takih na forumu veliko.

Muzka
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 02.11.2011, 15:08

Re: Domače fešte in stari strici

OdgovorNapisal/-a Muzka » 07.09.2014, 08:18

Se popolnoma strinjam, mislim tudi, da so nesramni poslušalci , ki ob igranju ne morejo biti tiho.
To je še posebej moteče, če harmonikar igra brez ozvočenja. To ja lahko tako moteče, da se muzkontar zmoti v igranju in se ne znajde več.
Na koncu skladbe je aplavz dobrodošel, vmes pa naj bi bili tiho, bolje da bi taki "poslušalci " ostali doma in ne motili drugih.
Poleg tega zraven takega trpijo poslušalci, ki res uživajo v igranju.

Steirische
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 60
Pridružen: 15.02.2012, 15:30

Re: Domače fešte in stari strici

OdgovorNapisal/-a Steirische » 07.09.2014, 12:47

Tudi sam imam podobne izkušnje. Dodal bi še tole:

Mene zelo moti, če nekdo stoji preblizu mene, medtem ko igram frajtonerco. Se hitro zgodi, da med "telovadbo" butne ob frajtonerco... še posebej, če je zvrnil par kozarčkov in mora loviti ravnotežje.
Druga stvar, ki me tudi zelo moti, je to, da nekateri kar silijo vame, medtem ko igram: Boš piškot? Boš špricer? Sem že imel enkrat poln meh droptinic itd. Se držim pravila: najprej muzika, potem malica in pijača.
In še tretja stvar: Eni so navajeni, da se kar med igranjem pogovarjajo z muzikantom. Zelo moteča stvar, saj te lahko hitro spravi iz ritma in narediš kakšen "kiks". Če odgovoriš samo DA ali NE, še ni tak problem, če pa moraš nekomu odgovarjati na vprašanja, pa je druga stvar, ki je težavna tudi za profesionalce.

Frajtonerca je draga stvar, zato še toliko bolj pazim na njo. Nikakor pa ne prenesem, da jo nekdo vzame brez vprašanja, samo zato da dela sceno. In ja, tudi sam opažam, da nekateri sploh ne poznajo besedil... če je še tako znana melodija, se bo našel nekdo, ki bo brez posluha začel kar nekaj tulit.

LSGV
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 81
Pridružen: 10.06.2013, 19:36

Re: Domače fešte in stari strici

OdgovorNapisal/-a LSGV » 07.09.2014, 15:00

Se strinjam z vsem napisanim, edino mene ne moti če je harmonika samo z enim jermenom, znam igrati
tudi tako. Motijo me pa prav tako vse ostale naštete reči mojih predhodnikov, zelo moteče, vsaj meni, pa
je da se ti strici oz. kdorkoli, po domače povedano delajo pametne npr. ko začneš igrati, pa začnejo: ˝Ja ja to
je pa ta pa ta pesem˝, v resnici je pa še nikoli niso slišali, kaj šele da bi poznali njen naslov.

mckmck
Moderator
Moderator
Prispevkov: 483
Pridružen: 11.08.2011, 00:40

Re: Domače fešte in stari strici

OdgovorNapisal/-a mckmck » 07.09.2014, 17:31

Kakšne probleme imate jojojoj :D
Sam teh problemov nimam! Zakaj? Ker mi je čisto ravno ali se kdo dela pameten saj je pameten za sebe, za druge ni ampak prav obratno.
Če prepevajo zraven me tudi ne moti, saj a nisem s tem namenom tam da bodo prepevali in plesali?
Edino kar se strinjam je glede tega, če je pijana oseba zelo blizu harmonike in začne tam polivati.
Naročite se na Youtube kanal z videolekcijami za harmoniko . Ime kanala Diatonko.

Litijan
Mali godec
Mali godec
Prispevkov: 114
Pridružen: 24.08.2011, 22:18

Re: Domače fešte in stari strici

OdgovorNapisal/-a Litijan » 10.09.2014, 21:47

Jaz sicer poskušam "prazno pametovanje" odklopiti, je pa res moteče; no, žlahto sem vsaj nekako že uspel civilizirat ne tem področju.

Sicer pa, čeprav je malce drugačna sfera - vsaj v neki meri skopirati koncertni red filharmonije, Akademije za glasbo ali glasbene šole: da se glasbi, pa tudi na žurkah, začne kazati malo spoštovanja!


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost