Kromatična harmonika

Glasilke, mehovi, jermeni, midi sistemi; vaše harmonike itd.
Steirische
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 60
Pridružen: 15.02.2012, 15:30

Kromatična harmonika

OdgovorNapisal/-a Steirische » 06.12.2013, 22:08

Nisem zasledil, da bi bila tema o kromatični harmoniki, tako da odpiram novo temo. Želim izvedeti čim več o tej vrsti harmonike... če slučajno kdo igra ali se nanjo spozna. Zaenkrat vem samo to, kar sem slišal od drugih ali prebral.

Na splošno naj bi bila ista kot klavirska harmonika, le da ima okrogle tipke. Torej, sklepam da ima vse tonalitete (dure) in je ton neodvisen od stiskanja ali vlečenja meha. Imam prav? Glede na razporeditev gumbov naj bi obstajala 2 sistema - B in C. Kako točno se to opazi pri igranju? Tako kot klavirka harmonika naj bi imela registre. Kakšno vlogo imajo registri? Kako se to opazi/sliši pri igranju? Kateri so najbolj znani izdelovalci kromatičnih harmonik in kolikšne so cene novih harmonik?

Sicer se ne odločam za nakup, le rad bi izvedel več o kromatičnih harmonikah tako da bi prosil, če poveste kaj več. Mogoče bodo še komu prav prišle informacije.

slak4ewa
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 10.11.2013, 16:21

Re: Kromatična harmonika

OdgovorNapisal/-a slak4ewa » 23.12.2013, 20:39

Pozdravljen!
Res je, da je podobna klavirski harmoniki, ker ima basovski del enak kot klavirska harmonika, nanjo lahko igraš v vseh tonalitetah in ton je neodvisen od stiskanja ali vlečenja meha. Obstajata 2 sistema: B in C. Vem samo to, da je razlika v tem, da so pri B ali C gumbi razporejeni v eno diagonalo (smer), pri drugem sistemu pa v drugo smer. Ima tudi registre. Ti spreminjajo zvok (kako ga spreminjajo na žalost ne znam opisati; mogoče se najde ta podatek kje na internetu). O izdelovalcih in cenah harmonik pa žal nič ne vem.


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost