Petje ob ženskem vokalu

Trta

Petje ob ženskem vokalu

OdgovorNapisal/-a Trta » 29.01.2007, 18:46

A kdo ve kako je postavljen moški vokal ob ženskega pri pesmih kot so:

Morska pravljica
Sanje med brezami (Vrisk)
Preveč je belih rož (Vrisk)

Dobil sem pevko in se učim "ponovno" peti ob njej. Prej sem bil navajen peti terco gor (na 2. tenor), zdaj pa jo moram peti nižje od pevke in me malce matra :oops:

Ima kdo izkušnje s tem?

Kiki
Moderator
Moderator
Prispevkov: 530
Pridružen: 27.08.2006, 16:48
Kraj: VELENJE-Vinska Gora

OdgovorNapisal/-a Kiki » 29.01.2007, 19:39

Da... Poje se samo terco nižje! Nič posebnega! Na posnetkih lahko to jasno slišiš... Tudi jaz pojem pri ansamblu ob punci drugače...
Upam da se bosta ujela! ;)

Lep pozdrav!
Glasba mi pomeni vse, z njo življenje se začne!!!! V meni nikdar ne zamre, je kot daljni lep spomin, ki zveni še ko zaspim!

Trta

OdgovorNapisal/-a Trta » 01.02.2007, 08:00

Saj, če za zdaj odlično poznam 1. tenor, mislim, da ne bo težav, samo v uho moram dobiti harmonijo.

Problem je, ker nimam s kom trenirati, ker je pevka v LJ med tednom... Vaje pa imamo med vikendi.
Drugače bi jaz ta glas natreniral že v tem tednu...

Trta

OdgovorNapisal/-a Trta » 05.02.2007, 14:04

Sporočam, da sva se s pevko sijajno ujela in vse za uho zveni 1A! Ima pa podoben glas kot Tatjana Hutar (Ansambel Vrisk - bivša pevka) :D

Kiki
Moderator
Moderator
Prispevkov: 530
Pridružen: 27.08.2006, 16:48
Kraj: VELENJE-Vinska Gora

OdgovorNapisal/-a Kiki » 05.02.2007, 14:51

Super to slišat Trta ;) Le tako naprej :D
Glasba mi pomeni vse, z njo življenje se začne!!!! V meni nikdar ne zamre, je kot daljni lep spomin, ki zveni še ko zaspim!

Jordan
Moderator
Moderator
Prispevkov: 457
Pridružen: 10.10.2006, 19:03
Kraj: Šentjernej

OdgovorNapisal/-a Jordan » 05.02.2007, 19:39

Super 8)

Muc

OdgovorNapisal/-a Muc » 04.05.2007, 19:08

Živjo, Trta, in vsi ostali!

Lepo je videti človeka, ki se trudi. Petje z žensko na krovu, kot si verjetno že pogruntal, ni nič, česar bi se blo bati. Pomembno je, kako je viža sestavljena. Sicer pa še vedno velja, da morajo glasovi tvoriti akord. Ženske imajo navadno višji glas od moških in tako v zasedbi npr. 2m/1Ž pojejo terco.

Tako je tudi pri večglasnih delih Morske pravljice. Refren je v AS duru in višina pevkinega vokala ustreza terci v tem duru. Nekoliko zavajajoče je le to, da se na videz melodija te terce ne ujema z običajnimi zvoki terce, ampak bolj spominja na 2. tenor. Vendar tako je pesem narejena, kar ni nič nenavadnega. Pevka tudi ko poje na začatku v kitici enoglasno, poje terco. Če hočeš zraven zapeti dvoglasje, moraš priložiti 2. tenor.

Takšen primer je naprimer tudi pri Mladih dolenjcih - Nocoj je druga rekla mi: kitica, ki sledi po refrenu je enoglasno peta v terci, nakar se nato 1. tenoru priloži 2. tenor. Tako je viža narejena. Enako je pri Brez otroških oči. Enoglasje je peto v terci.

Mogoče je malo begavo tudi poslušati Heleno Blagne - Moj mornar. Poje recimo v B duru:

''...da kmalu bi njegova ladja vrnila se v luko, le to si še želim.'' To poje v 2. tenoru. Enostavno lahko priložimo terco. Nato pa gre v refren in pevkin vokal postane zelo visok. Refren je v istem duru, pevka pa je začela peti 2. tenor oktavo višje. Če smo moškega spola, lahko držimo terco na istem tonu, kot smo jo prej, saj druge izbire nimamo (v takšni toniki pač pojemo). Med glasovi je zdaj razpona 6 tonov in ne več 3, kakor prej v kitici. Sicer ne vem, ali se to v narodni muziki sploh prakticira. Vendar pa če se poje 3glasno, je razpon med glasovi zagotovo prevelik, v kolikor v tem primeru poleg 1. tenora tudi 1. bas ne skoči oktavo višje.

Če ima kdo kakšen oredlog ali repliko, pa le naprej z njo!:) LP!

Slovenija je domovina tvoja,
tega nikoli ne pozabi sinko moj...

Mojster
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 79
Pridružen: 12.08.2006, 18:44

OdgovorNapisal/-a Mojster » 11.05.2007, 09:17

Muc, hvala ti lepa.
Mene osebno takšne stvari in praktične razlage zelo zanimajo. Res pohvalno. Glede na to, da si očitno strokovnjak s tega področja petja, me zanima, kdo pa tebe osebno s petjem v Nz glasbi najbolj prepriča kot posameznik in kot skupina?
Meni osebno se zdi, da določene skupine v tej novejši dobi izvajajo bistveno bolj pevsko zahtevne komade, kot so jih še pred nekaj leti.

Lp

Muc

OdgovorNapisal/-a Muc » 09.06.2007, 00:43

Pozdravljen, mojster!

Eh.. tisto sem malo šušmarsko napisal. Narodna glasba se zdi zelo preprosta. Ko pa jo enkrat pogruntaš in že misliš, da si mojster, lahko kaj hitro spoznaš, da še pojma nimaš:)

Vprašuješ me, kateri glasbeni izvajalci mene najbolj prepričajo. Resnica je takšna, da tisti, ki so res najboljši in njihova glasba štima, tisti na festivalih poberejo nagrade. Če spremljaš kaj to sceno, potem že veš kaj mene prepriča:) (Na festivalih nastope ocenjuje strokovna komisija, v vrstah katere so resnični mojstri in njihovo mnenje ima veliko in pravo težo.) Je pa profesionalizem zelo težka stvar. Zahteva ogromno dela in to zelo doslednega. (Lahko nekaj natreniraš in se ti zdi, da je pa zdaj to še tako vrhunsko, vendar je v očeh festivalske komisije pravzaprav porazno).

Mogoče imaš prav, da so sodobnejše viže bolj prefinjene in pevsko zahtevnejše. Po mojem to občutijo predvsem skupine, ki se učijo pesmi drugih skupin. Verjetno je res kakšne novejše komade težje zapeti.. Vendar če se dovolj spoznaš na glasbo ali pa če imaš takšnega mentorja, potem ni problema. Problem je navadno en drugi. Da ljudje ne znajo/ne pojejo točno. (količina izkupenš, znanja...) (Kakšni mladi muzikantje dostikrat natrenirajo večglasno petje, za katero menijo da ''zveni'', ko se derejo preko ozvočenja.. V resnici pa navadno prav nobeden glas ni dodelan in v nobenem zlogu točen.. Ampak to je težko dojet in razumet, dokler se ne preizkusiš na festivalih, ali pa dokler ne greš prvič v snemalni studio k nekemu strokovnjaku in stokrat ponovno odpoješ vrstico pesmi, ki se ti vsakič zdi točna, pa vendar ni..)

Lep pozdrav!!

Mojster
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 79
Pridružen: 12.08.2006, 18:44

OdgovorNapisal/-a Mojster » 12.06.2007, 13:42

Muc, ja midva bi se lahko menila celo večnost. No, jaz bi spraševal ti bi pa odgovarjal :)
Sam sem laik na tem področju, zelo rad pa ljubiteljsko natančno spremljam dogajanje na sceni ... Osebno poznam in se družim z kar nekaj priznanimi glasbeniki in pevci oz. člani raznih skupin. In lahko potrdim tvoje mnenje in trditve, kako je na stvari. Pogovarjal sem se s članom enega "najboljših" in najbolj popularnih NZ skupin v Slo z vsemi možnimi nagradami tudi za petje ... in na mojo pohvalo, kako je vse izjemno pravi: "veš, za splošno publiko je res vse Ok in se zdi, da zveni odlično - dejansko, pa nikoli ni optimalno kaj šele idealno. Pridi v studio in boš videl kako se matramo, da potem dobimo kolikor toliko dobre posnetke, ki ostanejo" je dejal !!!


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost