živijo
Končno sem tudi jaz našeu en primeren forum za debato glede muzike,predvsem baritonsko obarvane
Naj povem da sm tudi jaz pred kratkim začel z vadbo tega inštrumenta in sicer pod vodstvom mentorja,kar toplo priporočam tudi drugim.Želja po tem znanju je že douga tudi bariton je že leto pa pou doma le pravega momenta ni blo do zdaj.No stvar je stekla in napreduje nad pričakovanji.
Ker pa sem drugače tudi strojnik po izobrazbi in duši,sm se lotiu še eno stvar raziskat v tem inštrumentu,in to je ustnik.Doma imam pripročno delavnico,no malo več,ker je to tudi moj osnovni prihodek,tako da strojniškega znanja ne manjka.
Najbolj me je v izdelavo ustnika gnala izjava sicer priznanega glazbenega akademika,da se tega neda naredit točno,to da je oh in sploh in še nevemkaj zraven.
Verjamem da je zadeva kompleksna,od dolžin do notranjih konusov do izpeljave pri ustnicah itd... ampak....ni dalo mira dokler nism probu naredit....
Zadeva igra kot nova
No se zavedam da so še potrebni popravki.Je pa res da je mentor imel zelo velike oči ko je zadevo stestirl

Narejen je tudi že računalniški model original pripadajočega ustnika.To pa zato da se potem beležijo razni odkloni od mer in posledično zvok ki ga daje bariton.Malo raziskovanje že raziskanega,hobi program pač......
Na koncu bi pa še imel eno uprašanje.Kakšna kislina se uporablja za takozvano kislinsko čiščenje notranjih delov baritona?
en lep glazbeni pozdrav