Najboljši Basist???

VelikiBu

Najboljši Basist???

OdgovorNapisal/-a VelikiBu » 02.03.2008, 23:08

Pozdravljeni! Nekaj časa že spremljam debate na tem forumu,in se mi zdije kar zanimive! Veliko je bilo govora o različnih ansamblih,veliko o kitaristih,ampak jaz že kakšno leto igram kontrabas in bariton,in me zanima,kakšno je vaše mnenje o tem,kdo je najboljši basist trenutno v Sloveniji in zakaj? Kaj naj opazujem in poslušam pri igranju kontrabasa,kaj pri igranju baritona? Se razlikuje način igranja basa v kvintetu od igranja v trio zasedbi? Kdo ima med slovenskimi basisti svoj razpoznaven način,ali so vsi samo kopije Sossa,Pera? Prosim za vaša mnenja in opažanja,ker mi bodo v veliko pomoč! Najlepša hvala in lep pozdrav!!!

muzikant33
V.I.P.
V.I.P.
Prispevkov: 570
Pridružen: 11.12.2006, 18:04
Kraj: Prelepi gorenjski svet

OdgovorNapisal/-a muzikant33 » 03.03.2008, 00:00

Zame eni boljših: Dušan Polšak, Igor Šink, Janez Per, Igor Podpečan, Robert Marzel, Marko Mastnak, pa še kakšen bi se našel, ki se ga trenutno ne spomnim...

Sicer pa je zelo dober basist/baritonist(še posebej to drugo) tudi Aleš Jurman(Jodelexpress). :wink:
"Trenutno sedemnajsttisočglava množica čaka, da me vidi, nekako tako kot papeža. Prišel bom, kajti rad imam te ljudi. Še poprej pa bi prosil za skormen honorar. Hvala lepa!" (Vinko Šimek pred nastopom na Goterjevi promociji)

attilaz
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 142
Pridružen: 22.01.2008, 10:44
Kraj: SLO
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a attilaz » 03.03.2008, 08:10

Najboljši: Robert Merzel-Mitjakvintet
prazne strune zna ponucat, ritem ma ful nor...
Pa še Sossov kontrabas ma:)
...

varena
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 179
Pridružen: 03.10.2006, 08:45
Kraj: gorenjska
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a varena » 03.03.2008, 10:50

težko je rečt kdo je najboljši !
so pa še zelo vrhunski tudi : Sašo Vavpetič, Alen Ojcinger, Matej Šarc, Boštjan Per, ...

kuadn

OdgovorNapisal/-a kuadn » 03.03.2008, 11:19

Kar sm jih jst poslušal, na kontrabasu zelo rastura FRANJO OSET.

muzikant33
V.I.P.
V.I.P.
Prispevkov: 570
Pridružen: 11.12.2006, 18:04
Kraj: Prelepi gorenjski svet

OdgovorNapisal/-a muzikant33 » 03.03.2008, 15:36

varena napisal/-a:težko je rečt kdo je najboljši !
so pa še zelo vrhunski tudi : Sašo Vavpetič, Alen Ojcinger, Matej Šarc, Boštjan Per, ...


Na te sem pa v tistem momentu, ko sem pisal zgornji post pozabil :wink:
"Trenutno sedemnajsttisočglava množica čaka, da me vidi, nekako tako kot papeža. Prišel bom, kajti rad imam te ljudi. Še poprej pa bi prosil za skormen honorar. Hvala lepa!" (Vinko Šimek pred nastopom na Goterjevi promociji)

Fink
Mali godec
Mali godec
Prispevkov: 105
Pridružen: 29.03.2007, 20:26
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Fink » 03.03.2008, 16:14

Sem pričakoval, da bo kdo omenil Simona Kovačiča :roll:

Žiga
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 205
Pridružen: 31.10.2006, 18:27
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a Žiga » 03.03.2008, 19:36

Pomojem so najboljši: Ljubo Oberski (Gorenjski kvintet), Igor Šink (Slovenski muzikantje), Robert Marzel (Mitja kvintet), Nejc Dobovišek (Veseli svatje), Janez Per (Alpski kvintet), Boštjan Per (Kvintet Dori),... :roll:
Slika

Kiki
Moderator
Moderator
Prispevkov: 530
Pridružen: 27.08.2006, 16:48
Kraj: VELENJE-Vinska Gora

OdgovorNapisal/-a Kiki » 04.03.2008, 23:51

No tudi jaz sem pri tem enakega mnenja: Alen Ojcinger, Robert Marzel, Igor Šink, Janez Per, itd...
Glasba mi pomeni vse, z njo življenje se začne!!!! V meni nikdar ne zamre, je kot daljni lep spomin, ki zveni še ko zaspim!

VelikiBu

OdgovorNapisal/-a VelikiBu » 05.03.2008, 00:25

Lepo,da ste mi našteli toliko različnih basistov,ampak popolnega odgovora na moja vprašanja pa mi ni dal še nihče! Kaj dela posameznika boljšega,drugačnega od drugega? Je igranje v triu drugačno od igranja v kvintetu? Vidim,da se pri vseh odgovorih pojavljajo 2-3 ista imena,.tako,da sklepam,da je to vrh slovenskih basistov! Me pa zanima,kakšna bi bila primerjava naših basistov z avstrijskimi? Po čem se razlikujejo,kje so prednosti in slabosti obojih? Hvala za pomoč,in lep pozdrav!
Zadnjič spremenil VelikiBu, dne 12.01.2009, 21:55, skupaj popravljeno 1 krat.

Potocnik

OdgovorNapisal/-a Potocnik » 05.03.2008, 16:56

VelikiBu napisal/-a:Lepo,da ste mi našteli toliko različnih basistov,ampak popolnega odgovora na moja vprašanja pa mi ni dal še nihče! Kaj dela posameznika boljšega,drugačnega od drugega? Je igranje v triu drugačno od igranja v kvintetu? Vidim,da se pri vseh odgovorih pojavljajo 2-3 ista imena(Ojcinger,Marzel,Per),.tako,da sklepam,da je to vrh slovenskih basistov! Me pa zanima,kakšna bi bila primerjava naših basistov z avstrijskimi? Po čem se razlikujejo,kje so prednosti in slabosti obojih? Hvala za pomoč,in lep pozdrav!


Ce teh razlik sam ne opazis, ti ne bo pomagalo nobeno ozmed nasih mnenj.
Sicer pa je najpomembnejsi nasvet za dobrega baritonista in kontrabasista: V glasbeno solo in lepo vaditi tonske vaje! Ko bo ambazura dobra, bosta dobri tudi intonacija in kvaliteta tona. To pa je ze 90% vsega, kar potrebujes!
Intonacija je problem pri veliko basistih, in tu ni izjema celo Marzel ali pa se kaksen eminentnejsi basist!
Tozadevno sta ti lahko za vzor predvsem Janez Per in pa Klemen Repe! Oba odlicna in izobrazena!!!

VelikiBu

OdgovorNapisal/-a VelikiBu » 05.03.2008, 17:19

Zanimivo mnenje Potočnik! Ampak se mi zdi,da intonacija in ton še nista dovolj! Košir pri Avsenikih ni imel ne enega,ne drugega,pa to ni nikogar motilo,ker je imel izvrsten občutek za ritem in fraziranje. Tudi Soss je bil premnogokrat intonančno mimo,pa ga je vedno znova v ospredje postavljal občutek za ritem,ki ga ne nadomesti nobena 100 % intonacija in akademski ton! Za kar je primer prav Repe,odličen ton in tehnika,a nobenega življenja! Sploh pa se mi zdi,da večina basistov igra prave note,a škoda,da ne na pravi način,z več povdarki,na mestih,ki to zahtevajo! Preveč povprečja! Upam,da razmišljam pravilno,in,da meni uspe! Kar se tiče pa Pera,pa vsaka čast! LP. VelikiBu

Potocnik

OdgovorNapisal/-a Potocnik » 06.03.2008, 18:42

VelikiBu napisal/-a:Zanimivo mnenje Potočnik! Ampak se mi zdi,da intonacija in ton še nista dovolj! Košir pri Avsenikih ni imel ne enega,ne drugega,pa to ni nikogar motilo,ker je imel izvrsten občutek za ritem in fraziranje. Tudi Soss je bil premnogokrat intonančno mimo,pa ga je vedno znova v ospredje postavljal občutek za ritem,ki ga ne nadomesti nobena 100 % intonacija in akademski ton! Za kar je primer prav Repe,odličen ton in tehnika,a nobenega življenja! Sploh pa se mi zdi,da večina basistov igra prave note,a škoda,da ne na pravi način,z več povdarki,na mestih,ki to zahtevajo! Preveč povprečja! Upam,da razmišljam pravilno,in,da meni uspe! Kar se tiče pa Pera,pa vsaka čast! LP. VelikiBu


Strinjam se, da intonacija in ton ne zadoscata. Ampak...resita pa ogromno problemov!!!
Soss je bil intonancno odlicen basist (do nekje 1975, ko je prenehal redno vaditi), kakor je to tudi Repe. Res je, da Klemen igra bariton zelo "akademsko", vendar pa vse skupaj ne moti prevec, saj je odlicen ritmas in zna kot pozavnist poslusati in spremljati melodijo. Tu Soss ni bil tako inovativen, saj je praviloma igral vedno (skoraj) iste prehodne figure.

Pa se besedica ali dve o Kosirju!
Tonsko je bil fenomanalen trobentac, ki mu se danes ni para. Ko pa so se zaceli problemi zaradi napacnega nastavka, se zgodba o lepem tonu konca. A vseeno: do 1970 je imel genialen ton!!!

VelikiBu

OdgovorNapisal/-a VelikiBu » 06.03.2008, 19:36

Zanimivo Potočnik! Meni osebno je imel Soss najboljši ton v letih 1969-79,ampak je res,da so v tem času bariton tudi najlepše posneli,kakor tudi vse ostale instr. Kar se tiče pa igranja figur,pa sem prepričan,da Soss ni imel prostih rok,saj je aranžmaje delal Vilko,in Soss je igral,kot je on napisal! Da ne bo pomote,tudi jaz globoko cenim Klemna Repeta,ampak ko sem primerjal igranje različnih basistov v živo sem pač opazil,da Klemen zaigra vse note pravilno ,tudi intonančno,ampak vse zelo ležerno,brez vsake dinamike. Se mi zdi kot motor,ki obratuje na 60%! Lep pozdrav! VelikiBu
Zadnjič spremenil VelikiBu, dne 21.12.2008, 09:41, skupaj popravljeno 1 krat.

apat

OdgovorNapisal/-a apat » 06.03.2008, 19:40

kuadn napisal/-a:Kar sm jih jst poslušal, na kontrabasu zelo rastura FRANJO OSET.


A to je od Modrijanov kontrabasist ?

hvala!

LP.Apat :wink:

Žiga
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 205
Pridružen: 31.10.2006, 18:27
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a Žiga » 06.03.2008, 19:55

Ja, on igra pri Modrijanih :wink:
Slika

Potocnik

OdgovorNapisal/-a Potocnik » 06.03.2008, 20:53

VelikiBu napisal/-a:Zanimivo Potočnik! Meni osebno je imel Soss najboljši ton v letih 1969-79,ampak je res,da so v tem času bariton tudi najlepše posneli,kakor tudi vse ostale instr. Kar se tiče pa igranja figur,pa sem prepričan,da Soss ni imel prostih rok,saj je aranžmaje delal Vilko,in Soss je igral,kot je on napisal! Da ne bo pomote,tudi jaz globoko cenim Klemna Repeta,ampak ko sem primerjal igranje različnih basistov v živo sem pač opazil,da Klemen zaigra vse note pravilno ,tudi intonančno,ampak vse zelo ležerno,brez vsake dinamike. Se mi zdi kot motor,ki obratuje na 60%! Za razliko od že tolikokrat omenjenega Marzela,katerega sem tudi v živo poslušal,ki da na nastopu vse od sebe,uporablja dinamični razpon od 0-120%,res pa je,da zaradi svojega načina igranja težje kontrolira intonacijo,ampak za moj okus je to to! Kar pa se igranja kontrabasa tiče,pa ne bom izgubljal besed,ker zame po Sossu boljšega še ni bilo! Priporočam ogled koncerta Mitja kvinteta,in vsak se bo o tem prepričal na lastna ušesa in oči! Lep pozdrav! VelikiBu


Vsake oci imajo svojega malarja!
Vendar pa se navsezadnje v dejstvih ne smemo motiti: Vilko ni nikoli izpisoval partov za bariton ali kontrabas. Lahko vprasas Igorja Podpecana!!!

Sicer pa se nekaj: Ce govorimo o resnico odlicnih kontrabasistih, je to trenutno v Sloveniji samo eden: namrec basist od ansambla Toneta Rusa - G. Zupan. On igra na kontrabas brez preck, ima odlicen ton in tehniko. Seveda pa je prav tako odlicen ritmas. Priporocam kak obisk veselice ;)

melita

OdgovorNapisal/-a melita » 06.03.2008, 22:39

js sm tud za frančeka (franjo oset)

VelikiBu

OdgovorNapisal/-a VelikiBu » 06.03.2008, 23:36

Nisem rekel,da je pisal parte za bas,rekel sem samo,da je Soss igral,kar si je Vilko zamislil,in kar je dovolil! Tu ni bilo kakšne velike demokracije! Kar se pa tiče g.Zupana,pa pri njem nikoli nisem bil prepričan ali pleše balet,ali igra kontrabas! In vidim Potočnik,da se najina debata tukaj končuje,ker te ne vidim te več kot doraslega sogovornika,kar potrjuješ z svojo izjavo o g. Zupanu! Tudi njemu vsaka čast za mehko igranje,katero pa na žalost sodi bolj v etno vode,ali v klasiko,kot pa v oberkrain za odrasle! Pa brez zamere,to je pač moje mnenje! LP. VelikiBu

BOGDAN 007

OdgovorNapisal/-a BOGDAN 007 » 07.03.2008, 09:00

Veliki Bu, lepo vabljen, da se oglasiš pri meni, če želiš izpopolniti svoje znanje, v ZGC MAROLT poučuje bas kitaro in bariton g. Igor Šink.(že sedaj imamo pod njegovim mentorstvom veliko dobrih basistov)

LP,pa dober vdih :lol:


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost