Stran 1 od 1

Klavirska harmonika

Objavljeno: 11.10.2014, 17:27
Napisal/-a Godec
Živjo ! Prosil bi nekoga , ki se bolje spozna na klavirske harmonike kot jaz če bi mi lahko predlaga katere klavirske harmonike so najbolj primirne za igranje domače muzike.Recimo od 120 basnih pa od 96 basnih ?Sam poznam Morinke ,potem verdi II , atlantik pa zupan . Pa kakšno mnenje glede tega . Hvala in lp.

Re: Klavirska harmonika

Objavljeno: 12.10.2014, 21:08
Napisal/-a Klavirska
Najboljše so Morino, ti zelo priporočam (sam imam Morino VN je odlična)
Dobro je imeti harmoniko ki je 5x uglašena npr. ta: http://www.bolha.com/glasbila-glasbena-oprema/glasbila/harmonike/klavirske-harmonike/hohner-verdi-v-n-1295178600.html?aclct=1412262992&kw=hohner+v
So pa dobre tudi Atlantic
NE KUPUJ PA HOHNER BRAVO IN PA AMICA , Amica imamo v gš in je zelo slaba Bravo pa imam sam doma in mehanika je po 1 letu že zanič
Najboljše so hohnerce stare vsaj 10+ in so seveda dobro ohranjene

Lp

Re: Klavirska harmonika

Objavljeno: 14.10.2014, 20:01
Napisal/-a Godec
Aha najlepša hvala za odgovor ! Zanimam me ali je tudi kaj takega v redu http://www.bolha.com/glasbila-glasbena- ... er+verdi+v ? Hvala

Re: Klavirska harmonika

Objavljeno: 14.10.2014, 21:10
Napisal/-a Klavirska
Alpsko štimo ima
Edino pikola nima, če sem prav videl :(
Pikolo bi jaz pogrešal
Lp

Re: Klavirska harmonika

Objavljeno: 14.10.2014, 21:11
Napisal/-a Klavirska
Klavirska napisal/-a:Alpsko štimo ima :D
Edino pikola nima, če sem prav videl :(
Pikolo bi jaz pogrešal
Za začetek bi bla dobra potem pa si omisli kakšno morinko :P
Lp

Re: Klavirska harmonika

Objavljeno: 14.10.2014, 23:01
Napisal/-a Godec
Saj za začetek mislim kaj takega,kaj pa če bi izbiral med atalantik in verdi ,verjetno je verdi boljša? Avsenik je imel tudi verdi kaj ne? Samo ne vem med verdi modeli katera je bolšja II , III ,V ? Kaj se dobi še kako zupanovo kje dobro staro? Hvala

Re: Klavirska harmonika

Objavljeno: 15.10.2014, 13:42
Napisal/-a Klavirska
O Zupanovih harmonikah žal ne vem nič :(
Boljše saj po moje so verdi (5 uglašene) atlantic pa so samo 4x :(
Imaš 2 modela atlantic: de luxe in musette (musette ima alpsko štimo, de luxe žal ne :( )

Re: Klavirska harmonika

Objavljeno: 16.10.2014, 00:10
Napisal/-a _martin_
Verdi V je na diskantu še vedno 4 krat uglašena, basi so 5 krat glašeni. Za NZ glasbo je verjetno Verdi boljša izbira od Atlantica. Vsekakor pa je treba poudariti, da sta ta dva modela nekabinski klavirki in že zaradi tega ne dosegata tako polnega zvena kot npr. Morino modeli.

Re: Klavirska harmonika

Objavljeno: 16.10.2014, 15:26
Napisal/-a Klavirska
za začetek je dobra, pol pa priporočam morinko ;D

Re: Klavirska harmonika

Objavljeno: 21.10.2014, 22:50
Napisal/-a Litijan
Počasi:
Verdi je lesen (in V, torej IV-glasen, praktično ni moč dobiti s piccolom), medtem ko je geštel od atlantica narejen iz litine (aluminij in še nekaj drugih kovin). Večina atlanticov zna biti (vsaj) malce glasnejših, kakši tonski tehniki in audiofili pa na drugi strani znajo povedati, da taka harmonika poleg frekvenc (vibracij) iz glasilk proizvaja še lastno frekvenco ohišja - marsikatero uho tega ne zazna, mikrofon pa gotovo!

Atlantic je ena od nemških zgodb o uspehu, podobno kot VW hrošč in kasneje golf - še vedno pa je do morink in gol velika razlika!

Verdi V CB je model iz 80-ih, vsi bi naj imeli "bas-cassoto"/"Winkelbass" oz. tako imenovano kabino v basu - torej eno od 3 glasovnic obrnjeno za 90°in postavljeno na ostali dve! Je pa tukaj tudi zanimivo (starejše različice tega večinoma niso imele - oz. obratno: prej atlantici kot verdiji), da imaš v registrih na voljo posebej enojni in dvojni tremolo.

Re: Klavirska harmonika

Objavljeno: 26.10.2014, 10:48
Napisal/-a Godec
Hvala vsem za odgovore in koristne nasvete mislim , da sem izvedel kar nekej zanimiv stvari !!! Imam pa še eno uprašanje,glede hohner atlantik iv ,ko kupujem rabljeno( kaj mora imeti dobro in kateri letnik ) da bo vredna nakupa , kje se vidi da je harmonika original brez predelav?? Hvala že v naprej ! LP.

Re: Klavirska harmonika

Objavljeno: 28.10.2014, 17:01
Napisal/-a Litijan
Atlantike štancajo že 60 let (leta '53 so začeli z masovno proizvodnjo "plehmodelov", med katere spadajo Lucia, Atlantic, Pirola, ... in kasneje tudi kabinski Imperator). Misliš stare samo z oznako "IV" (danes IV M), ki so brez piccola (LMMM oz. 8-8-8-16, tako kot večina Verdijev V)), imajo pa dvojni tremolo (poleg osnovnega 8-čeveljskega tona) ali "IV de luxe" (danes "IV"), ki ima piccolo (LMMH oz. 4-8-8-16)? Prvi so razmeroma redki.

Kako ugotoviti, ali je komplet original? Tako kot pri starem Golfu I ali II ... skoraj NEMOGOČE je to z gotovostjo trditi ... je inštrument narejen v tolikšni nakladi, da se da marsikaj zmučkati. In skozi leta se je tudi oblika testature/klaviature spreminjala (tako v ugrezu kot - malenkostno - širini tipk), glasilke so pa šle v povprečju navzdol - tudi golf je pri VW standardna ponudba, nič specialnega; oz. Käfer/hrošč je bil čista osnova: smiselno prenesi na to področje!

Re: Klavirska harmonika

Objavljeno: 11.02.2015, 14:58
Napisal/-a tyros
Bom si kar tole temo sposodil. Razmišljam, da bi se začel učiti igranja na klavirsko harmoniko, pa imam eno začetniško vprašanje. Navajen sem diatonične harmonike, kjer se ton razlikuje glede na to, ali se meh stiska ali vleče (igranje je ponavadi določeno glede na to, kateri akord igramo z basi - toniko ali dominanto). Za razliko od diatonične je pri klavirski harmoniki ton neodvisen od igranja. Na kakšen način je potem določeno kdaj se meh vleče oz. stiska? Ali ni nobenega pravila in si prilagajaš glede na meh... če zmanjka meha, vlečeš; če ga imaš preveč, stiskaš? Kako je s tem?

Re: Klavirska harmonika

Objavljeno: 11.02.2015, 16:38
Napisal/-a Aco51
tyros napisal/-a:Bom si kar tole temo sposodil. Razmišljam, da bi se začel učiti igranja na klavirsko harmoniko, pa imam eno začetniško vprašanje. Navajen sem diatonične harmonike, kjer se ton razlikuje glede na to, ali se meh stiska ali vleče (igranje je ponavadi določeno glede na to, kateri akord igramo z basi - toniko ali dominanto). Za razliko od diatonične je pri klavirski harmoniki ton neodvisen od igranja. Na kakšen način je potem določeno kdaj se meh vleče oz. stiska? Ali ni nobenega pravila in si prilagajaš glede na meh... če zmanjka meha, vlečeš; če ga imaš preveč, stiskaš? Kako je s tem?

Točno tako kot si napisal. Ponavadi se menja po zaključku fraze (sredi takta zelo redko!)

Re: Klavirska harmonika

Objavljeno: 07.05.2017, 13:41
Napisal/-a dejan1000
Pozdravljeni!

Mene pa zanima ali ima kdo harmoniko Scandalli, "serije" Air?
Če ima, mi naj prosim piše na ZS.

Hvala