Nova harmonikašica... zmedena.. NUJno potrebuje nasvet

NatasaLaVi
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 17.02.2016, 10:16

Nova harmonikašica... zmedena.. NUJno potrebuje nasvet

OdgovorNapisal/-a NatasaLaVi » 13.05.2016, 22:39

Pozdravljeni!
Velikokrat prebiram vaš forum in ker vem, da vprašanja podobna mojemu dvigajo prah o reklamah, že takoj povem da ne gre za propagiranje, ampak dejansko rabim nasvet.
V svetu harmonik sem čisto nova in sveža (se učim 3 mesece), a zelo zagreta za učenja. Želim si kupiti svojo harmoniko. Težave so pri izbiri. Do sedaj sem poizkusila že nekaj različnih modelov. Več kot vidim in sprobam, bolj sem zmedena…
Harmonike, ki sem jih do sedaj imela v rokah so: Kapš, Dečman, Poličar, Jerko, Butolen, Rutar Tolminka, Pečjak. (v kratkem bom poskušala še novo Goterjevo harmoniko). Vizualno sem zaljubljena (preko interneta) v Rutarjevo harmoniko model Tolmika bio 3 (bela), a sem ugotovila, da videz ni vse.
Ne želim zveneti izbirčna in nisem poznavalka, a pri vsaki od teh sprobanih harmonik sem občutila pluse in minuse (npr. super zvok, a se ni dalo sploh spreminjati dolžine naramnic,; mi je na telo dobro sedla, pa se mi je zdelo kakor da hrešči, so bili gumbi zelo trdi za pritiskat, je bila težka, je šel meh težje narazen… itd…).
Harmoniko bom uporabljala predvsem za svojo dušo (vaje, igranje doma) ter občasno spremljanje svoje folklorne skupinice v šoli. Uglasitev, ki jo potrebujem, mora biti primerna za petje ženskih in otroških glasov (predvidevam da B Es As, na to sem najlažje pela do sedaj), želim si, da so gumbi mehki in da je harmonika bolj lahka. Kupila bi si novo harmoniko (po naročilu), denar ni ovira.
Vem, da je pester izbor in da vsak ponudnik zagovarja tisto, ki je njemu najbližja.
Glede na napisano, me zanima še vaše mnenje- Hvala za vsakršen odgovor. :)
Lp Nataša

železnik
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 68
Pridružen: 10.05.2012, 09:11

Re: Nova harmonikašica... zmedena.. NUJno potrebuje nasvet

OdgovorNapisal/-a železnik » 14.05.2016, 13:56

potem si kupi starejšo harmoniko bo mehka za igranje in glas bo čudovit.jaz namreč kupujem staro železnikovo b,s as sem jih že dosti poskusil čudovit zvok brez hreščanja kot si rekla...

železnik
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 68
Pridružen: 10.05.2012, 09:11

Re: Nova harmonikašica... zmedena.. NUJno potrebuje nasvet

OdgovorNapisal/-a železnik » 14.05.2016, 14:09

imam harmoniko anton železnik c,f,b odličen zvok stara 14let malo bol trda ampak se navadiš...lahko jo tudi preiskusiš če želiš...

_martin_
Odličen muzikant
Odličen muzikant
Prispevkov: 472
Pridružen: 13.12.2006, 20:15
Kraj: Ravne na Koroškem, Ljubljana

Re: Nova harmonikašica... zmedena.. NUJno potrebuje nasvet

OdgovorNapisal/-a _martin_ » 14.06.2016, 19:39

Kolikor sem do sedaj sprobal frajtonarc, bi rekel, da od naštetih Pečjakova izpolnjuje pogoje lažje vodljive harmonike (manjša teža), z dobro leseno mehaniko, solidnim zvenom, tudi jakost tonov je precej enakomerna (to je npr. problem marsikatere harmonike, tipično tako, da so viši toni precej tišji od nižjih tonov, pri enaki sili vleke/stiska meha). Je pa pri mehaniki važno tudi gledati na razmak tipk (spet odvisno od posameznika), kaj komu bolj sede.

Meni sicer ugaja harmonika z večjo težo, rahlo širšim razmakom tipk, ampak ja, to je itak odvisno od posameznika do posameznika, kaj mu sede.

Pasove je možno regulirati praktično na vsaki harmoniki, je pa res veliko odvisno od tega, a so že v osnovi na njej krajši/daljši pasovi.
Kapš C-F-B
Sitar B-Es-As
Sitar Cis-Fis-H
Hohner Morino VN
Yamaha Tyros

glasbenik
Mali godec
Mali godec
Prispevkov: 107
Pridružen: 26.07.2007, 13:11

Re: Nova harmonikašica... zmedena.. NUJno potrebuje nasvet

OdgovorNapisal/-a glasbenik » 02.08.2016, 19:45

Živjo!
Če še nisi kupila harmonike,ti priporočam harmonike SITAR!
Pa lep pozdrav!
KO DEKLETOM ZAIGRAM, POMEŽIKNEM, SE SMEHLJAM.LEPA PESEM TO STORI,DA JIM SRČEK ZADRHTI.ENA SE SLADKO SMEJI,DRUGA SOLZE BRIŠE SI.KAJ V SRCU SE GODI,TO RAD ZVEDEL BI!

strikar
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 27
Pridružen: 17.11.2008, 11:53

Re: Nova harmonikašica... zmedena.. NUJno potrebuje nasvet

OdgovorNapisal/-a strikar » 21.08.2016, 22:27

Če si se med tem časom že odločila me zanima za katero si se?


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost