Vital Ahačič

koncertant
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 13.12.2008, 12:24

Vital Ahačič

OdgovorNapisal/-a koncertant » 13.12.2008, 17:36

V spomin, čeprav ni bil frajtonar...

I. Sivec: Vsi najboljsi muzikanti, 1.del:

"Vital Ahacic ni bil znan samo kot odlicen harmonikar na kromaticni harmoniki pri ansamblu Borisa Kovacica, ampak je vtisnil neizbrisen pecat tudi kot izvrsten izvajalec ljudskih pesmi, kot solist in kot spremljevalec na harmoniki najbolj znanih pevcev, priredil pa je tudi na stotine ljudskih napevov. Stevilka je res velicastna: kar okoli petsto, kot harmonikar pa je sodelovai na kar okoli sto ploscah, kasetah in zgoscenkah.

Rodil se je 16. aprila 1933, umrl 19. aprila 1995. Osebno sva se dobro poznala, o njem sem kar nekaj clankov napisal v dnevno casopisje, vendar mi je podatke za tale zapis zbrala njegova zena Marina.

"Vital izhaja iz znane trziske glasbene druzine. Zagrinjal se je ze mrak, oce Rudolf, sicer znan godbenik in vsestranski glasbenik nasploh,
je ravno prisluhnil fantom, ki so mu prisli zaigrat podoknico ob rojstnem dnevu, ko se je rodil fantek ... Tako so mu rojenice nehote ze v prvi sekundi zivljenja polozile v zibelko glasbo."

Vitalov oce je poleg igranja v godbi pouceval tudi igranje na klavir, kitaro, harmoniko in citre. Glasbeno je, seveda, izobrazil tudi vseh pet otrok, predvsem pa je v njih vzbudil cut in ljubezen do slovenske ljudske pesmi.

Zanimivo je, da je njegov oce Rudolf sestavil ze mnogo let pred Avseniki Gorenjski trio, v katerem je harmoniko igral Avgust Stanko, Franc Ahacic, ki z njim ni bil v sorodu, citre in oce kitaro.

"Vital je zacel igrati na harmoniko s petimi leti. Sprva se je upiral ocetovi strogi, a skrbni glasbeni vzgoji, ko pa je instrument vzljubil, ga ni odlozil vse do svoje prezgodnje smrti. Po osnovnem poklicu je bil inzenir strojnistva, ves cas redno zaposlen, vendar je bil z glasbo trdno povezan vse zivljenje."

Vitalov oce je prezivel huda leta v ruskem ujetnistvu. Ko se je vrnil, se je pridruzil borcem za sever no mejo.

Ko so leta 1941 vkorakali v Trzic Nemci, je kot kapelnik godbe dobil ukaz, naj igra nemske marse. Kot zaveden Slovenec je ukazal zaigrati Pod klanckom sva se srecala. Zato so ga odpeljali v zapor v Sentvid, od tam pa celotno druzino 3. julija 1941 za stiri leta v Srbijo.

"Vitalu je bilo tedaj osem let. Ob izselitvi mu je po srecnem nakljucju uspelo vzeti s seboj harmoniko, ceprav mu je Nemci niso pustili. V Valjevu so otroke razkropili po druzinah. Tam je obiskoval tudi osnovno solo in dozivel veliko hudega. Gledati je moral streljanje talcev ter nenehno bezati pred bombami. Vse to je mocno zaznamovalo njegovo obcutljivo duso. Edina uteha mu je bila harmonika."

Po vrnitvi iz Srbije je koncal osnovno solo in se vpisal na kranjsko gimnazijo. Ze v casu studija na Fakulteti za strojnistvo je igral v razlicnih ansamblih, da si je prisluzil denar za studij. Stipendije zaradi ocetove krscanske usmerjenosti namrec ni dobil, doma pa so bili revni.

Igral je v Kranju, na Bledu, v Ljubljani, v Opatiji in se marsikje. Nekaj casa se je celo profesionalno ukvarjal samo z glasbo. Po koncanem studiju se je najprej zaposlil v Trzicu, nato v Ljubljani, in nazadnje v tovarni glasbil Melodija Menges.

V narodnozabavno glasbo je najprej vstopil prek Zadovoljnih Kranjcev, ze leta 1957. Pred odhodom k vojakom je spoznal Borisa Kovacica in leta 1962 z njegovim ansamblom ze posnel tudi prvo plosco.

"Vital je cutil, kako spevne so Kovaciceve melodije, zato jih je igral z velikim notranjim zarom in zadovoljstvom."

Ob tern je imel tudi svojo glasbeno skupino -Trio Vitala Ahacica. Sestavljali so ga Milan Ferlez s kitaro, Boris Vede z basom in on s kromaticno harmoniko.

"V nekem smislu je bil Vital tudi desna roka pri ustvarjanju Borisa Kovacica, saj je gospod Kovacic pisal tudi njemu na kozo, ne samo Stanki kot pevki. Najlepse Kovaciceve skladbe so bile izvedene s triom, ki ga je oplemenitil nezen Stankin glas."

Vital ni igral samo pri ansamblu Borisa Kovacica in v svojem triu, ampak tudi v drugih zasedbah, veliko je igral sam ali pa spremljal priljubljene pevce s harmoniko.

"S sestro Marijo Ahacic-Pollak sta posnela tri plosce in kasete, sodeloval pa je tudi pri snemanju otroskih pesmi, filmske glasbe, popevk pri Borisu Kopitarju, kar petnajst let skupaj pa je s harmoniko spremljal tudi Ribniski oktet."

Med najbolj znanimi pevci ljudskih pesmi je spremljal Toneta Kozlevcarja, Zlato Ognjanovic, Dragiso Ognjanovic, Vilmo Bukovec, Jurija Rejo, Jozeta Koresa, Rajka Koritnika, Milosa Genoria, Boza Groslja, Stojana Veneta, Branko Strgar in se mnoge druge.

Sam, kot spremljevalec pevcev in z glasbenimi skupinami je prepotoval skoraj vse koticke Slovenije, veliko pa je nastopal tudi v Avstriji, Italiji, Nemciji, Belgiji, Franciji, Nizozemski, Iraku, Tunisia, Argentini, Braziliji, Urugvaju, Kanadi, ZDA in po nekdanji SZ. V Minesoti je med drugim na eticnih dnevih kar dvakrat zastopal Slovenijo. Sodeloval je tudi na slovenskih plesih v Celovcu in veckrat v nekdanji Jugoslaviji na slovenskih vecerih v Beogradu.

Vital Ahacic sam ni skladal, pac pa je priredil ogromno stevilo skladb za svojo harmoniko, za svoj trio, za ansambel Borisa Kovacica in za
spremljavo pevcev.

"Skoraj vse skladbe, ki jih je igral v ansamblu Borisa Kovaeica, so bile uspesnice. Nekaj tudi po njegovi zaslugi. Med prvimi pa je bila prav gotovo Prinesi mi roze. Vitala so kot odlicnega izvajalca na kromaticni harmoniki poznali in cenili tako doma kot tudi v tujini."

Njegova posebnost v igranju je bila ta, da je s harmoniko izrazal veliko muzikalnost, vse skladbe je izjemno okusno, pestro in bogato harmoniziral, vse izvedbe pa so se cudovito ujemale z vsebino skladbe.

"Navdih in moc je crpal iz narave. Bil je navdusen sportnik: kolesar, smucar, alpinist, do poroke leta 1967 pa tudi clan Gorske resevalne sluzbe Trzic."

V arhivu RTV Slovenija je cez petsto skladb, pri katerih igra harmoniko Vital Ahacic, tako v izvedbi tria, ansambla Borisa Kovacica, pihalnih godb Jozeta Privska in Francija Puharja, z Big bandom RTV Slovenija in revijskim orkestrom, seveda pa je v njegovi zapuscini tudi veliko solisticnih posnetkov. Radijska urednica Jasna Vidakovic je o Vitalu Ahacicu med drugim v oddaji, posveceni njegovemu spominu, dejala:

"V nasprotju z mnogimi, ki so in se posredujejo ljudske, narodne in zabavne, ali kako drugacne slovenske napeve, je Vitalov odnos do glasbe te vrste odgovoren, resen, zavezujoc. Spomnimo se samo tega, kako je v glasbenih priredbah slovenskih ljudskih pesmi spostoval vsebino in pomen pesmi! Koroska ljudska pesem Sva z decvo na jarmak hodiva zveni kot starosvetni ljudski koral! Zvocni posnetki dokazujejo, da je bil Vital Ahacic eden najboljsih spremIjevalcev vokala. Bil pa je tudi izbircen, ce lahko tako recemo, saj je zelo natancno presodil izrazne in tehnicne sposobnosti pevcev solistov." V drazbi pa je igral vse zvrsti, od jazza do evergreena. Cas druzenja ob glasbi tedaj ni obstajal. Harmonika kot da je bila glasbeni dih njegove obcutljive duse. Kot da je bila vzporednica njegovih misli in dozivljanj."

Izdal je notni zvezek priredb slovenskih ljudskih pesmi za klavirsko in kromaticno harmoniko, drugi zvezek priredb za citre pa je pripravil tik pred smrtjo in bosta verjetno zagledala luc sveta se letos. Izbor najboljsih skladb je dve leti pred smrtjo izdal na zgoscenki z naslovom Nekoc, nekje. Zgoscenka je dobila posmrtno priznanje.

Leta 1967 se je porocil, leto pozneje se mu je rodil sin Vital. Leta 1973 se je z druzino preselil iz Trzica v Ljubljano. Sin Vital ima osnovno glasbeno izobrazbo, vendar druzinske tradicije verjetno ne bo nadaljeval, morda pa jo bodo vnuki. Zena Marina na koncu dodaja:

"Moj moz je bil po naravi skromen, nikoli ni silil v ospredje, tekmovanj se ni udelezeval. Zato je bil pri priznanjih po krivici prezrt. Pred leti je bil predlagan za nagrado Presernovega sklada, leta 1995 pa nominiran za zlato noto kot najboljsi izvajalec etno&folk glasbe, leto pozneje pa je bil vendarle, posmrtno odlikovan."

Ob izidu dopolnilnega zvezka Enciklopedije Slovenije bo vpisan tudi vanj."
"Anything that disturbs the music is against it. If you like music, you accept that it's enough for your whole life." Sokolov

koncertant
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 13.12.2008, 12:24

Vital Ahacic - posnetki

OdgovorNapisal/-a koncertant » 13.12.2008, 17:48

Vital Ahacic - NEKOC_NEKJE_CD


http://www.sendspace.com/file/o44rgn
"Anything that disturbs the music is against it. If you like music, you accept that it's enough for your whole life." Sokolov


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost